Imagine...

Tocmai am vazut un film scurt (a venit pe youtube, pur intamplator) in legatura cu o situatie imaginara. Dar posibil sa devina reala in viitorul apropiat, in lumea asta mare.  Ce facem daca suntem in partea minoritara? Majoritatea celorlalti cred in ceva, tu (si altii , foarte putini la numar) in altceva... Te trezesti ca esti "ciudatul", "ciudata" etc.
In tara noastra, majoritari sunt oamenii care cred in politica asta corupta. Oamenii care cred in biserica asta majoritara, la fel de corupta, unde banul invinge si care nu formeaza oameni cinstiti. Similar in domeniul alimentatiei de zi cu zi. Vegetarieni, sau cei ce prefera carnea etc. Sau cei ce privesc fascinati la tv la niste emisiuni... Dupa ce prefera "majoritatea" se fac mai nou grilele la tv. Te mai miri ca nu are loc in program vreo emisiunea buna, decat la niste ore stranii? Comercialul conduce la rating.
Mereu oamenii se uita stramb la cei ce nu sunt ca ei. De ce? Educatia rigida, restrictiva.
Alegi in viata sa faci ceva pentru ca asa gandeste "cineva" ca ar fi bine, pe cand tu iti doresti altceva. Cand te trezesti si vrei sa faci ceea ce iti facea placere, ca exemplu un hobby ce devine o meserie , deja e tarziu. Esti obosit de multele lupte ca sa convingi pe ceilalti de normalitate. Normal? Ce tie ti se pare normal  altuia i se pare straniu. Mda...
Alegerile sunt restrictionate de mediul in care locuiesti.
       Sa va povestesc ceva ce m-a uimit la un moment dat. Acum , ca stiu mai multe, nu mi se mai pare straniu. Eram undeva , in Austria. Se discuta despre ustensile vechi de masurat, ingineresti. Stiti si voi rigla de calculat de acum "o suta de ani"  si altele similare. Pe una din ele scria "sin" , eu stiam ce este sinusul si cosinusul si altele. Dar o tipa a zis : ce e sinus? Cum ce este ? Noi , in Romania invatam asta la liceu. Sau cel putin invatam pe vremuri...
Ea , fiind educatoare formata la scoala austriaca, trecuse direct la studiile de specialitate. Nu tu matematici, nu tu fizica etc. Ce e drept, isi stie meseria, o face cu mult drag. De ce Ei au scoala asa? Formeaza oameni pregatiti penru meserii, nu ca la noi.
Eu am vrut sa fac facultatea, o consideram ca ceva normal pentru mine, desi domeniul nu mi se prea potrivea. Asta aveam sa aflu dupa Revolutie, cand au aparut alte sectii pe la facultati, alte domenii noi si pe care le agream mai mult. Imi erau mai dragi. Majoritatea erau ingineri, la sfarsit de secol XX... Nu? Iar eu, idem.
Astazi nu mai stii ce e majoritar, ce meserii sunt bune. Poate tot in invatamant e succesul... Mereu va fi nevoie de profesori si invatatori. Indiferent de vremuri.
Ea, tipa de care ziceam, e fericita cu ceea ce face, de ani buni ii invata pe pustii aia micuti de la gradinita ceea ce trebuie sa fie fericiti in viata. Chiar de nu stie ce este sinusul si cosinusul, pentru ea e indiferent. Stie alte lucruri. Poate nici engleza nu i-a fost utila, nu a invatat la scoala, caci ii nu ii trebuia la nimic. Minoritari suntem noi, romanii, care trebuie sa stim de toate, poate ne vor folosi la ceva , odata. Sau poate nu.
             A fost odata un recensamant, recent. Intreaba tipa ce a venit la noi:  religia sotului, a copiilor. La mine nu a mai intrebat, a scris-o ea din inertie. Credea ca eu sunt tot ca ei. Dar se insela. Eu eram in minoritatea germana, romano-catolica... Am lasat asa, nu era sa faca alt formular. Decat sa ma cert , eu mai bine las de la mine... Asta e. Cand esti minoritar, preferi sa nu mai bagi in seama si sa iti vezi de drumul tau.
       Hai sa ne imaginam o lume in care toti sunt dotati cu capacitati extrasenzoriale. Iar tu nu le ai deloc, nu simti cine te suna la telefon,nu  visezi deloc,  samd. Esti altfel. Iar acum inversati situatia... Desi eu zic ca toti ar avea ceva perceptii, dar le neaga. Este straniu , dar absolut normal ca oamenii sa fie diferiti. Dar nu catalogati.
        Suntem cu totii unici, in felul nostru. Poate ca drumul nostru in viata a fost scris demult, noi doar descoperim indiciile si le urmam...
Cu prietenie,
Angela

Merita sa incerci ceva nou...?

Observ , vad ce e in jur... Indiferenta. Da, o indiferenta fata de omul de langa tine, oricare ar fi el. Colegul de la serviciu, unde trebuie sa-i vorbesti calm si linistit ca sa nu fie atmosfera "ploioasa". Omul de pe strada care te saluta apatic, vazandu-si apoi de drumul lui... Acasa, unde vin toti si incep sa descarce tot ce au "strans" o  zi intreaga, atmosfera devine "cetoasa". Vorbesti, povestesti ceva... ca dupa cateva minute sa intrebe careva: "Ce ai spus? Eram atent la televizor..." Unde bineinteles sunt poantele, aceleasi zilnic. Reluate la nesfarsit de postul TV. Rar apare ceva nou.
        Florian Pittis avea un cantec-poezie , "puterea obisnuintei". O sa il caut pe youtube (noua televiziune cu filme si cantece vechi, dupa cum spun unii). Pentru cei ce prind ideea...
        Indiferenta omului fata de treburile zilnice  faptul ca poate faci mecanic totul, inca de dimineata de la trezire, fara nici o abatere de la program...
E bine? E atipic. Eu ador schimbarile de program, inca de cand ma stiu cu drumuri si treburi proprii. Poate daca oamenii ar schimba ceva in atitudinea lor macar cateva zile pe saptamana, sa iasa din "standard", nu ar fi rau. Oboseala, nervii acumulati in mediul de la lucru, ii aduci cu tine. Corpul stie ca trebuie sa se descarce cumva. Pe cineva. Gresit... Gradinaritul e metoda ideala de a "fi cu tine", singur , cu gandurile tale, punandu-le in ordine si sortand informatia utila de cea care nu foloseste la nimic. Sau macar sa stai sa te reculegi intr-un loc in natura.
         Pe langa rolul relaxant , gradinaritul are si rolul de asigurare a sanatatii optime. Respiri aer curat. Te apleci si ridici de cate si cate ori (trebuie sa iei iarba rupta si sa o cari la locul de compost), smulgi buruienile de care nu mai scapam :) Etc. Util pentru spate. Cobori scari, urci la loc. Util pentru picioare. Cum spun medicii: se ung articulatiile.
         Si altele... Doar sa vrei. Dar apare un dezavantaj: nu poti lua cu tine computerul sa te joci. Pai? Poate e mai bine cum fac copiii de acum care nu mai vor activitati fizice, joaca activa, ci joc in "virtual"... Asa te trezesti ca iti creste gabaritul in timp. In special anumite parti ale corpului.
Stiu ce zic, pentru ca am dat jos niste kile si e tare bine sa te simti mai usoara si mai tanara. Mai energica. Daca nu iti "manaca" cineva energia asta atunci faci minuni... Avem noroc in zona noastra ca avem primavara, vara, toamna. Gradinarit, plimbari etc. Pai sunt mult mai bune decat statul canapea privind la tv, sau la un ecran de pc. Hai sa profitam de vremea buna, cand este, sa ne relaxam afara. Nervii, agitatia de peste zi, trec repede.
      Natura verde. Te ajuta natura prin ea insasi sa uiti de ce este rau si sa te incarci cu "pozitiv" :) Mai nou , oriunde sunt eu, vin mierlele cu cantecelul lor simpatic. Ieri o femela mierla isi facea de lucru prin curte. Ori facea un cuib... ori vedea ea ceva rame printre dalele curtii. Nu ii era frica de mine, nu ii pasa ca stau si privesc. Om bun. Expresia asta inseamna ceva, nu sunt cuvinte goale.
        La streasina casei mele si-au facut cuib niste vrabiute. O familie simpatica. Stiu ca e de bine cand pasarile isi fac cuib la casa ta. Dumnezeu nu te uita, isi arata semnele care sa iti amintesca ca Natura e suprema, nu Noi. Suntem mici, mici. Dar "ne credem mari" :) Ne inselam...
Prin gradina, de ani de zile salasluiesc  mierlele. Frumoase. Nu consider ca ar face ceva rau gradinii, din contra... Vecinii le urasc, ar pune otrava sa le rermine, numai sa nu le faca rau prin gradina. Pentru un ardei in plus. Extraordinar...  Asta e omenie?
         Ieri , dupa o tura matinala de gradinarit , cam obositoare de-altfel, am decis sa plec putin in oras sa cumpar niste manusi noi. Pentru gradinarit. Cele vechi au ceva probleme  caci ma urzic pe la cateva degete. S-au slabit. Le luasem acum cativa ani la Billa. Asa ca m-am gandit sa ma duc pe la acelasi magazin sa caut altele. Stiu ca au asa ceva.
Asa ca am purces la o plimbare prin partea noua a Resitei, Govandariul. Nu prea mare distanta, dar ca timp a fost ceva... Magazine noi , unde am gasit de toate, inclusiv manusile dorite. Si mai faine decat cele pe care le aveam. E interesant sa te plimbi odata la cateva luni prin oras, sa vazi cate s-au schimbat. Am sesizat si schimbari in bine. Cine stie daca or fi durabile... Resita e un orasel cam vai de capul lui deja.Poate se intampla minuni si revine la ce a fost odata.
Partea buna? Nu mai e poluarea de pe vremuri. Orasul e plin de flori care nu se murdaresc de praful de pe vremuri, produs de poluare . Verdeata multa. Frumos.
        Apropo de poluare. Eram luna trecuta pe meleagurile neindustrializate ale Austriei. Am vazut urzici, pe deal, sau mai bine zis munte... Si cum erau multe , foarte multe,fragede si faine,am cules de multe ori. Le-am gatit cu lapte proaspat de la vacile fermelor din zona (am mai zis ca de fiecare data gasesc ferme de vaci pe plaiurile lor, chiar si in oras, la periferie au cate o ferma). O minune de mancare. Sunt mai gustoase decat cele de aici... Prefer urzicile, in locul spanacului.  Pe langa gratuitatea data de natura, iti da si vitamine, fier etc. Spanacul? Crescut in vreo sera, solar , apoi in gradina.  Cules si lasat pe pultul tarabei din piata pana ajungi tu prin zona. Daaa, foarte sanatos. Mda, nu e printre mancarurile mele preferate. Nu are gust...
Vorbeam de poluare si gradinarit. Eu intentionam ca anul asta sa incep cultura de fructe de padure, in gradina, sus. Cand colo, ce sa vad: plantele pe care cu mare drag le adusesem de prin preumblarile mele, au fost napadite peste iarna-primavara de furnicare uriase... Cred ca ar fi o chestie ca acum sa creez si eu statui de aluminiu topit in furnicare  cum am vazut pe net. Cred ca sunt adanci... Pana la 1-2 metri in pamant pot merge aceste constructii. O sa vad maine, cand studiez "problema" plantelor mele, poate recuperez ceva. Poate aduc altele, nu ma las. Austriecii au plantatii uriase cu aceste fructe, diversificate. Soiuri si soiuri. Mici , mari , rosii,  negre. Da, pana la urma invatam ceva de la ei. Sa pretuim natura. Eu oricum iubeam natura, caci Pestii sunt iubitori de lucruri frumoase, sunt sensibili, poate prea mult.
Sa lucram pamantul si sa facem gradini, de legume sau flori,nu conteaza. Conteaza ca ii faci un bine corpului tau... Si gandurilor. Poate nu mai arunci cu vorbe in jur si gandesti mai pozitiv. Incearca, omule , oriunde ai fi !
            Numai bine va urez! Aveti grija de voi, sanatatea vine de la natura, nu de la pastile... Aer curat, ganduri bune. Atentie la "efectul bumerang" :)