Imagine...

Tocmai am vazut un film scurt (a venit pe youtube, pur intamplator) in legatura cu o situatie imaginara. Dar posibil sa devina reala in viitorul apropiat, in lumea asta mare.  Ce facem daca suntem in partea minoritara? Majoritatea celorlalti cred in ceva, tu (si altii , foarte putini la numar) in altceva... Te trezesti ca esti "ciudatul", "ciudata" etc.
In tara noastra, majoritari sunt oamenii care cred in politica asta corupta. Oamenii care cred in biserica asta majoritara, la fel de corupta, unde banul invinge si care nu formeaza oameni cinstiti. Similar in domeniul alimentatiei de zi cu zi. Vegetarieni, sau cei ce prefera carnea etc. Sau cei ce privesc fascinati la tv la niste emisiuni... Dupa ce prefera "majoritatea" se fac mai nou grilele la tv. Te mai miri ca nu are loc in program vreo emisiunea buna, decat la niste ore stranii? Comercialul conduce la rating.
Mereu oamenii se uita stramb la cei ce nu sunt ca ei. De ce? Educatia rigida, restrictiva.
Alegi in viata sa faci ceva pentru ca asa gandeste "cineva" ca ar fi bine, pe cand tu iti doresti altceva. Cand te trezesti si vrei sa faci ceea ce iti facea placere, ca exemplu un hobby ce devine o meserie , deja e tarziu. Esti obosit de multele lupte ca sa convingi pe ceilalti de normalitate. Normal? Ce tie ti se pare normal  altuia i se pare straniu. Mda...
Alegerile sunt restrictionate de mediul in care locuiesti.
       Sa va povestesc ceva ce m-a uimit la un moment dat. Acum , ca stiu mai multe, nu mi se mai pare straniu. Eram undeva , in Austria. Se discuta despre ustensile vechi de masurat, ingineresti. Stiti si voi rigla de calculat de acum "o suta de ani"  si altele similare. Pe una din ele scria "sin" , eu stiam ce este sinusul si cosinusul si altele. Dar o tipa a zis : ce e sinus? Cum ce este ? Noi , in Romania invatam asta la liceu. Sau cel putin invatam pe vremuri...
Ea , fiind educatoare formata la scoala austriaca, trecuse direct la studiile de specialitate. Nu tu matematici, nu tu fizica etc. Ce e drept, isi stie meseria, o face cu mult drag. De ce Ei au scoala asa? Formeaza oameni pregatiti penru meserii, nu ca la noi.
Eu am vrut sa fac facultatea, o consideram ca ceva normal pentru mine, desi domeniul nu mi se prea potrivea. Asta aveam sa aflu dupa Revolutie, cand au aparut alte sectii pe la facultati, alte domenii noi si pe care le agream mai mult. Imi erau mai dragi. Majoritatea erau ingineri, la sfarsit de secol XX... Nu? Iar eu, idem.
Astazi nu mai stii ce e majoritar, ce meserii sunt bune. Poate tot in invatamant e succesul... Mereu va fi nevoie de profesori si invatatori. Indiferent de vremuri.
Ea, tipa de care ziceam, e fericita cu ceea ce face, de ani buni ii invata pe pustii aia micuti de la gradinita ceea ce trebuie sa fie fericiti in viata. Chiar de nu stie ce este sinusul si cosinusul, pentru ea e indiferent. Stie alte lucruri. Poate nici engleza nu i-a fost utila, nu a invatat la scoala, caci ii nu ii trebuia la nimic. Minoritari suntem noi, romanii, care trebuie sa stim de toate, poate ne vor folosi la ceva , odata. Sau poate nu.
             A fost odata un recensamant, recent. Intreaba tipa ce a venit la noi:  religia sotului, a copiilor. La mine nu a mai intrebat, a scris-o ea din inertie. Credea ca eu sunt tot ca ei. Dar se insela. Eu eram in minoritatea germana, romano-catolica... Am lasat asa, nu era sa faca alt formular. Decat sa ma cert , eu mai bine las de la mine... Asta e. Cand esti minoritar, preferi sa nu mai bagi in seama si sa iti vezi de drumul tau.
       Hai sa ne imaginam o lume in care toti sunt dotati cu capacitati extrasenzoriale. Iar tu nu le ai deloc, nu simti cine te suna la telefon,nu  visezi deloc,  samd. Esti altfel. Iar acum inversati situatia... Desi eu zic ca toti ar avea ceva perceptii, dar le neaga. Este straniu , dar absolut normal ca oamenii sa fie diferiti. Dar nu catalogati.
        Suntem cu totii unici, in felul nostru. Poate ca drumul nostru in viata a fost scris demult, noi doar descoperim indiciile si le urmam...
Cu prietenie,
Angela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu