Cireşe şi vişine
Sweet cherries and sour cherries
Vechimea în cultură a ciresului si vişinului se poate aprecia ca fiind foarte mare. Primele informatii scrise s-au păstrat de la filozofii greci Xenofou (536 i.e.n.) si Teophrast (374-287 i.e.n.). Vişinul este menţionat încă din anul 340 (i.e.n.) într-o lucrare a lui Aristotel în care se descrie tehnica de înmulţire.
Odată cu aparitia erei creştine informatiile despre agricultura devin din ce în ce mai puţine si ne parvin pe căi indirecte, prin intermediul cronicilor. Abia în perioada lui Carol cel Mare (724-814) întâlnim din nou menţiuni despre cultura vişinului ce se practica pe domeniile regale.
În anul 1278, la nunta regelui Suediei s-a servit vişinată , iar acest lucru ne îndreptăţeste a crede ca arealul de cultura a vişinului se extinsese pană in Scandinavia.
Tot in mod indirect aflăm despre existenta celor doua specii pe teritoriul de astăzi a României. Încă de la închegarea primelor state feudale, respectiv din timpul domniei lui Mircea cel Batran, când sunt atestate documentar Manastirea Vişina si localitatea Cireaşov (1407). Ceva mai tarziu, documentele timpului amintesc localitatile Cireşu (1520), Valea Cireşului (1528), Vişina (1550) iar astăzi identificăm următoarele localităti cu numele speciei şi anume: Cireşu, Cireşoaia, Cireşeni, Cireaşa, Ciresel, Cireşeanu, Valea Cireşoii.
O vişină dulce-acrişoară, aninată de o crenguţă , împreună cu suratele ei...
Un soi gustos de vişine (coapte) din grădina mea:
mai aromate si nu chiar aşa de acre ca şi suratele lor
mai aromate si nu chiar aşa de acre ca şi suratele lor
Fructele de vişin (Prunus cerasus) au un conţinut complex echilibrat, bogat în elemente nutritive, săruri minerale si vitamine: substanta uscata 13,9-23,2%, zaharuri 5-19%, acizi organici 0,9-4,9 mg%, K, P, Mg, Ca, vitamina PP, E, B1, B2, caroten etc.
Cirese timpurii, micute si gustoase
De început al lunii mai, specifice zonei Rafnic (croată Ravnik),
o localitate în județul Caraș-Severin, Banat, România.
Cireşele (Prunus avium) sunt primele fructe proaspete ale anului. Fructele de cires contin: substanta uscata 10,8-24,7%, zahar total 7,7-16,8%, aciditate totala 0,49-1,3%, substante tanoide 0,6-1,3%, substante pectice 0,06-0,36%, vitamina V 6,51%, A 0,5 mg%, B1, E, Ca, K, P, Fe, etc.
Cireşul este o specie originară din zona cuprinsa între Marea Neagră si Marea Caspică, de unde s-a răspândit în Europa si Asia. In stare salbatică se mai întâlneste în Iran, China, Rusia, Asia Mica, Asia Centrala, Africa de Nord, Sudul si Estul Europei.
In prezent, ciresul se cultiva între paralelele de 40-60º latitudine nordică, dar izolat se întâlneste pe toate continentele.
Si totul a pornit de la flori, nu?
Aşadar, ca şi concluzie, consumul acestor fructe delicioase este foarte util pentru revigorarea şi reîntinerirea organismului şi pentru dobândirea unei stări tonice de bună dispoziţie şi entuziasm.
Salutari cordiale de la Angela!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu