Deunăzi am trecut pe lângă o plăcintărie. Un loc micuț, dar plin de bunătăți... Mare poftă mi-au facut toate cele....
Dar cum eu mă pricep să fac singură prăjituri de tot felul, home made adică, după cum zic englezii... m-am pus aseară să fac o tavă de plăcintă cu dovleac.
La magazinul acela văzusem plăcintă cu mere și plăcintă cu brânză dulce. Vă place? Daaaa!
Dar din păcate, la magazinul de unde iau lactate de casă, ieri nu aveau branză dulce. Să mă întorc înapoi în Govândari, nu mai aveam chef. Așa ca am folosit dovleac (am acasă), că tot e sezonul lui!
Așa arată minunea mea gustoasă:
Reteta este simplă, o am de pe la bunica mea de la țară (zona Oravița). Cantitățile sunt măsurate altfel... Ei tineau făina în cămară, în lăzi mari din lemn, când o aduceau de la moară. Nu ca noi, care o avem în pungi de 1 kg.
Aluatul este bun și pentru cornulețe sau alte minunății dulci umplute. O să revin cu detalii.
Se iau doi pumni mari de făină, cam jumătate - către 3/4 din punga de făină... Se pun pe planșetă, ca o grămăjoară cu un spațiu gol la mijloc. Se pun două linguri ”bune” de untură de casă la temperatura camerei (untură găsiți la măcelăriile de cartier: calitate bună la un preț mic) și se amestecă bine cu făina. Știți cum, metoda ”prin frecare”.
Se face iarăși o gaură la mijlocul amestecului de dinainte. Pui o cană de zahăr tos, două gălbenușuri, un plic de praf de copt stins cu zeamă de lămâie, un plic de zahăr vanilat si se amestecă toate, obținând un aluat frământat. Dacă e necesar pui una-două linguri de lapte sau smântână.
Se obține un aluat nici prea gros, nici prea moale, din care se vor întinde două foi pentru o tavă mare. Grosimea foilor este de cca 5-8 mm, nu foarte subțiri, nici prea groase... De fapt, totul e după gust , preferințe...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhy6p4p8gFVudISs32_C6cBaH_MxrIjn47VZpSNoAz9tYxyK6qfrQhSc7nRJmlrt4wu8hyphenhypheneekOV7zT65ReWtfSCQnoiU8dI5xVnxUDT7JtNu42osP-I6cxYE-YPpgSOJSxqd26eyXxaHvQ/s320/IMG_20161019_103946.jpg)
Se coace în cuptorul preîncălzit, până aluatul se face puțin auriu pe deasupra. Poate dura cca 40 minute, sau mai mult, în funcție de cuptor.
Se presară zahăr pudră, apoi se poate porționa.
Unii fac umplutura altfel, călesc dovleacul ras (respectiv merele rase) și apoi îl pun în prăjitură. Eu prefer varianta asta, când dovleacul este pus în stare crudă, prăjitura iese mai gustoasă, mijlocul arată mai fain, plăcinta e mai fragedă...
Durata de coacere este aceeași, timpul de lucru e mai scurt. Frământatul îți poate lua 10 minute, nu e o muncă grea. Iei la îndemână tot ce ai nevoie, razi materialul pt umplutura, și, per total, în 25 minute maxim ai pus prăjitura în cuptor. Apoi îti poti continua treaba de acasă fără vreo altă grijă decât să nu se ardă, să o scoți la timp...
Mirosul plăcut ce vine dinspre cuptor nu te va lăsa să uiti de bunătatea din tavă !!
Dacă doriți detalii sau alte sfaturi , vă aștept cu comentarii :)
Poftă bună!