Eco... Ecou de zi faina

ECO...

THINK-HYDRO

Va spune ceva  acest concept?  Poate ca nu…

Din intamplare am avut azi ocazia (fericita, in final) ca sa asist la expunerea unor lucrari legate de tematica mentionata. In limba engleza, caci astazi a fost ziua “internationala”. Simpozionul international tine doua zile, dintre care una este dedicata strainilor sau romanilor care vor/trebuie  sa prezinte in “English language” iar cealalta este dedicata "limbii romane".
          Initial nu doream  sa merg, dar probabil ca Cineva a vrut ca eu sa aud ce trebuie sa fie auzit. Rar (sau deloc?) scriu despre locul de munca , caci vremurile s-au schimbat si nu credeam ca voi expune vreodata pareri  si impresii.  Sunt 17 ani de cand am venit “aici”, eram micuta si m-am format dupa cum era nevoie. Eram fara  experienta, doar cu facultatea de Electrotehnica, o "faculta" grea. Aia de la “Timi”. Am avut marea sansa de a fi implicata direct in activitati de cercetare si studii (niste ani buni si frumosi  am studiat izolatiile electrice), datorita acestei activitati avand si sansa de a participa de multe ori la simpozioane cu lucrari proprii. Dar numele meu era altul atunci… Il vedeti daca intrati la mine la profil… Un nume magic: M.A.R., ce mi-a adus noroc. "E"-ul de final il are mama in numele ei...
Puteam face cercetare si studii dupa plac. Si concepeam bobine pentru a fi testate, modele, sisteme de izolatii, etc.  Ce au fost utilizate ani buni la "noi"… Si asta pentru stiam bine limba engleza (facusem din clasa a II-a, adica 1978 - pana in acel moment, cu "n" profesoare ce-i drept, dar ceva tot ramasese in capatana) , precum si franceza (din cls a V-a, cu doua profesoare super care m-au facut sa o indragesc). Si oleaca de germana, de acasa (facusem gradinita in limba lui Goethe). Norocul meu.  Puteam studia totul in limba originala a documentelor…
Nu era google la putere la sfarsitul anilor 90', abia incepuse vremea calculatoarelor in Romania. Pe care invatam sa le  folosesc, “cu ora”. Ca doar nu invatasem inainte, nu aveam cum, unde ... Doar acasa avusesem contact cu vechiul Cip cu casete, cu Basic, faceam programele, etc. Atat. O sa povestesc o data o istorie faina legata de acele vremuri, ale anului 1997...
             Ce ani frumosi am prins! De fapt pe vremea aceea se facea cercetare, inca… Si in proiectare se cerceta.  Acum nu se mai stimuleaza Cercetarea in Romania. Avem niste Conducatori de tara “minunati”, ce se gandesc la binele nostru. Stiti doar :)
la facultatea din Resita, azi
               Tot despre binele nostru vreau sa expun aici niste idei, cam ce am retinut eu  (un punct de vedere pur personal) din 90% din lucrarile prezentate azi.
In Uniunea Europeana  exista niste tendinte catre protejarea naturii , activitatea de utilizare a energiei apei dorind a fi facuta cu masura, adica tinand cont de mediu. Mediul e prioritar. Opusul a ceea ce e la noi, din pacate. O impresie de-a mea.
In alte state europene exista  alt gen de legi incat este stimulata constructia de microcentralele, sau chiar producerea energiei electrice utilizand Vantul si Soarele. Sau alte resurse. Sunt legi ce ajuta industria. Sunt legi din domeniul Mediu ce se opun producerii unor “dezastre naturale” voite .  La noi ce legi avem? Zero. Nu stimulam nimic… Ba da, puturosenia  si mila statului ce da ajutoare sociale la jumate din romani (poate mai putini). Multi nu au unde sa lucreze. Unii nici nu vor sa munceasca. Stiu destui rromi (asa le zice acum, nu?) in anumite zone din orasul meu, unde daca te duci seara  risti multe… 
             In Germania somerii sunt ajutati prin reorientarea profesionala, dar stiti catre ce domenii? Energiile regenerabile. O doamna  din Berlin (nu-mi vine in minte numele) ne-a povestit tare fain cum in domeniul energiei regenerabile locurile de munca au crescut cu 300%, datorita cererii. Si ca sa faca fata cererii, firma ei scolarizeaza, ii invata practic (au pe ce, caci au investit in echipamente) si le pot asigura locuri de munca celor ce aleg orientarea catre  constructia de panouri solare, sau a pompelor de caldura. Si inca 9 domenii specifice ce au avut success dupa cerintele anilor ce ii traim. La noi, ce primesc somerii, care nu din vina lor au ajuns in situatia in care se afla? Prietena mea, inginera aflata in somaj a avut de ales un curs intre: contabilitate, calculatoare si resurse umane.  Suna bine, nu? Ea era exemplul perfect la care un inginer electroenergetician cu experienta de peste 15 ani putea sa se reprofileze pe energii regenerabile. Dar la noi nu se organizeaza cursuri de genul asta. Inca. Firmelor ce produc panouri solare si monteaza  le merge rau caci noi, oamenii de rand, nu putem avea acces la sumele  astronomice pe care le cere un asemenea proiect. Daca s-ar stimula putin acest domeniu  si la noi, poate ca si Fortele de Munca s-ar reprofila pe alte cursuri. Eu am vrut inca din 2009 sa-mi pun panouri acasa, dar… Poate cand  s-or mai ieftini.
Aqua-macro la un model, la un stand :)
          Am simtit azi ca se tinde in Europa catre Ecologie la nivel mare. Hidrocentrale prietene cu natura, soarele  si vantul, si multe altele. Macar in teorie. Nu ca acum doi ani, cand parca a fost o insiruire de “realizari” , diagrame care nu lasa in urma nici o impresie. Suntem si noi europeni, dar mai inapoiati d.p.d.v. al tehnologiei.
          Dar am ramas datoare sa explic cum am ajuns eu sa vorbesc  de hidrocentrale :) Pana sa se nasca fiul meu, dragul de el, am facut cu mare placere ceea ce explicasem mai inainte… Dupa reintoarcerea la munca, in acelasi birou, s-a simtit ca cei doi ani de lipsa mi-au influentat  tot ce avea sa se petreaca in viata mea. Pentru ca nu mai exista sectia unde lucrasem eu, motoare electrice de inalta tensiune, revenisem la o noua sectie reunita  - unde se proiecteaza hidrogeneratoare. Asa am ajuns eu sa le calculez, sa le dimensionez, si asa mai departe. Din 2004. Din pacate luand-o de la <aproape zero>, “adio” cercetare si studii , “adio” iesiri din oras la simpozioane. Asa ca de atunci fac altceva, avand doar amintirea unor ani frumosi. Macar eu mi-am facut “stagiatura”  minunat :) Acum sunt doar o mamica fericita, fara sa mai sper la ceva special in domeniul profesional.  Imi ofera familia destule satisfactii. Nu a mai interesat pe nimeni ce stiam, ce facusem. Tipic stilului “nostru” :)  Multi dintre colegi s-au mirat in anii de “dupa”, 2004-2005, ca a trebuie sa “uit”, dar ne-am resemnat ca s-a schimbat societatea in care traim si ca ne adaptam din mers la caderea rapida a industriei, la cerintele actuale cand nu mai e bine sa spui tot ce stii. Anii “2010” asa sunt. Pe bune. Acum conduc “diplomele”, ceea ce eu nu prea detin in cantitate prea mare, eu fiind de fel autodidacta. Caci asa am prins eu timpurile. Dar mai bine ca am invatat din mers :) Invat, citesc. Si acum cand chiar mai fac cate un curs de ceva (management, marketing – un an = diploma) , in timpul meu liber, nu tine cont nimeni de el. De ce? Nu mai am sub 30 de ani. Mda… 
        Engleza tehnica. Frumoasa limba engleza. Prezentari, explicatii, detalii. Deci eu doar am asistat la prezentari, nu mi-am batut capul daca nu a fost nevoie. Dar azi mi-a placut mult ce am auzit, mult. Nu m-am plictisit. Ascult daca imi place , daca nu am sudoku pe telefon… 
         Comparatii intre vorbitori :)  Orice idee ce o “primesc”, se dezvolta si la un moment dat devine “ceva”.  Cine stie ce va spune viitorul ? Poate si la noi in tara se vor pune la locul lor tehnologiile regenerabile...
          Si dupa cum spunea dl. Piraianu ( dir. Hidroelectrica): “Exista pericolul sa ne ia Vantul si sa ne arda Soarele”. Pe degeaba... Asta in contexul actual cand e risipa pe toate planurile, blocandu-se orice inovatie  si punand bete-n-roate la tot ce se doreste a fi facut in tara.
          Dl. Anton de la Univ. Bucuresti (acum l-am vazut pentru prima data si mi-a facut o impresie buna) spunea ca acum se cere la nivel European noul concept: Smart specialization. Apai sa trecem la treaba !

          Iar Mr. Marko G. (mi-a placut cel mai mult povestea lui, inspirandu-ma pentru urmatoarea "miscare") povestind de binecunoscutul Tesla, ne-a amintit ca trebuie sa traim in comuniune cu natura, fara sa ii facem rau. 
Ce e frumos, trece repede… Ziua de joi, o zi frumoasa de toamna calduta, 14 Noiembrie, este pe trecute.  Sa vedem maine cum o fi  :) Numai bine!

THE WONDER WORLD TO BE CREATED BY ELECTRICITY

by Nikola Tesla - September 9, 1915  
Today, it is necessary to find new energy resources. Fossil fuels will run out soon and they have to be replaced. To the present day, nobody knows by what. 100 years ago, Nikola Tesla worked on the forefront to answer this question. Tesla saw the ‘ambient medium’ as the energy source of our future. He wanted to tap into this ‘eternal source of energy of the Universe’.

          O filmare la un model creat (asa mi s-a spus) cu ajutorul imprimantei 3D, paletele turbinei ... Frumos, dar scump : sa creezi un obiect cu imprimanta. Cate face tehnica asta, dle... :) :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu