Palarie-ntr-un picior, ghici ciuperca ce-i?


Ciupercuțe, ciupercuțe...


Pleurotus
Luna trecuta a fost mare targ la noi... Si prin alte localitati din tara, Octombrie e o luna specifica pentru "recolte". La noi a fost ca de obicei, marfa multa si diversificata. Si cu multe suprize placute.

I-am vazut pe parintii unui coleg de-al lui fiu-miu, ce si-au facut o ciupercarie, au avut curaj si au investit. De acum cativa ani isi vad de afacere. Asa ca mai cumpar si eu, cand ii "prind" pe la piata :) 
Proaspete si gustoase!








Ciupercile Pleurotus constituie un aliment dietetic foarte indicat pentru alimentatia omului. Au un continut ridicat de proteine, fiind aproape un inlocuitor al carnii. Contin de asemenea glucide, acizi organici, saruri minerale si sunt adevarate izvoare de vitamine, in special cele din complexul B si vitaminele D. Substantele biologic active continute de aceste ciuperci de cultura efectele nocive ale elementelor radioactive din corpul uman, iar continutul mare de proteine previne si vindeca hepatita, ulcerul gastric, micsoreaza procentul de colesterol si actioneaza ca anticancerigen.

            Ce poti gati cu ciuperci? De toate. Inclusiv sarmale, dupa cum imi povestea doamna Beg. Eu nu am facut inca sarmale cu Pleurotus in loc de carne, dar parca ma tenteaza sa incerc. Numai sa se acreasca varza din butoi :)
Dar azi am facut altceva cu ele. Nimerisem sa cumpar si juma' de kilogram de "champinioane" de la un chiosc gen "aprozar" (mai stiti termenul, nu?) si impreuna cu inca niste Pleurotus am planuit o lucrare mai complicata...
Bucatile mari de ciuperci le-am sarat de ieri si le-am asezat frumos sa se "aseze". Urmand sa ajunga "ciuperci pane".  Adica date prin amestec de oua, faina, apa si condimente. ca si vinetele pane. Si prajite sau coapte (unii le coc in cuptor, in tava). Se pot manca si in sandvici , asa de gustoase sunt, in loc de snitel.
Iar ciupercile mici , plus coditele urma sa te fac tocana. O tocana speciala cu care sa umplu capacele de la "champinioane". Mici si dragalase.

Inainte de coacere
        Buuun. Deci  azi am tocat niste ceapa si dupa ce am dinstuit-o putin am pus coditele de ciuperci maruntite cu cutitul mai grosier. Apoi am adaugat smantana, sare, putin piper. Si lapte, ca era oala in care am fiert laptele taman' langa tigaie si m-am gandit sa pun smantana de pe lapte ca si asa nu are cine sa o "pape" (e lapte "de tara", mai gras), precum si niste polonice de lapte; ca sa fierb si un sos cu ocazia  prelucrarii (inmuierii) ciupercilor. A venit randul sa asez deasupra acestui preparat capacele de ciuperci sa "fiarba"  putin in aburul sosului ce fierbea la foc mic-mic, sa se inmoaie putin atat cat sa le pot umple frumos. Sa devina elastice si placute.
           Dupa ce am considerat ca au "fiert" destul le-am scos intr-o strecuratoare si le-am lasat sa se racoreasca. In aceeasi stracuratoare am stors si ciupercile cu ceapa ce le-am prelucrat anterior. Zeama urma sa fie folosita la altceva.
           Mentionez ca nu m-am inspirat de nicaieri, ci pur si simplu am planuit de ieri ca asa voi face, ca e bine sau nu , nu conteaza, dar rezultatul conteaza: sa fie bun si gustos !
   Asa, deci aveam toate ingredientele. Am asezat intr-o tava ciupercutele pe care urma sa le umplu. In tigaia in care dinstuisem ceapa am asezat amestecul de codite, la care am adaugat un ou si niste branza de oaie rasa. Nu stiu cat, dar suficienta cat sa o faca buna la gust. Nu foarte multa..
Din acest amestec am luat cu o lingurita si am pus peste ciuperci cate o gramajoara frumoasa, ca o biluta.
Apoi am turnat, de pe lateral, in tava zeama ce ramasese de dinainte, cea cu lapte si smantana.
Am ras niste cascaval, din care am pus pe fiecare "ciupearca" o gramajoara mai mica sau mai mare. Dupa gabaritul ei. Cat poti lua intre degete...

Asa a iesit:
Inainte de coacere


Dupa care a urmat faza de coacere. Mai intai tava o pusesem sus de tot in cuptor, dar apoi am mutat-o la mijloc caci am observat ca nu se facea asa cum voiam partea de jos, sosul.
A fost perfect asa. 
Rezultatul final e iesit tare gustos. Ca un fel de aperitive calde sau reci. Iei cate o ciupercuta , caci e "legata", nu se desfac straturile. 
Ciuperci umplute , la cuptor
Imi plac. 
Dar atentie, sunt destul de grele la stomac... Putin. Cel putin cine a patit-o cu "fierea" sau cu "arsurile la stomac" stie sa ia cu masura :)

POFTA MARE! Good appetite!

Creativitate! 

Il stiti pe Tudor Chirila ?  Fain tip. Imi place stilul lui... 
Intamplarea face ca el sa semene cu frate-miu, sa fie nascut cu exact 4 luni inaintea lui :) Tot in '74.

Ascultati aici ceva : lista youtube 
P.S. nu pot lua linkurile separate, acum nu-mi iese :)

Despre Creativitate   - Tudor Chirila
1. nr 1
2.
3.
4. 


Auditie placuta!
Multam' fain pentru tot!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu